S&P positief over Turkije

 

De Turkse economie komt steeds beter in balans, terwijl de Turkse overheid haar financiële positie goed onder controle heeft.

Dat concludeert kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) in een woensdag gepubliceerd rapport. S&P verhoogt daarin de rating voor de kredietwaardigheid van Turkije met één stap naar BB+. Die stap weerspiegelt volgens S&P de sterke exportprestaties van Turkije, waardoor het handelstekort van het land flink is gedaald. De economische groei viel vorig jaar wel terug, maar ligt nu op een meer duurzaam niveau dan voorheen, aldus de kredietbeoordelaar.

Door: AFN

Turkije: de Turkse economie

De Turkse economie is een van de snelst groeiende economieën ter wereld. Turkije is in staat geweest om het laatste decennia een groot deel van haar staatsschuld af te lossen. Veel beleggers zijn geïnteresseerd in het kopen van Turkse staatsobligaties. Er wordt een relatief goede rente over uitgekeerd. Ook zijn er veel Turkse Nederlanders die geld lenen en sparen bij Turkse banken. Sommige van die banken zijn ook in Nederland actief.

De Turkse economie

De Turkse economieën is een van de snelst groeiende economieën ter wereld. De bank Goldman Sachs schatte in dat de Turkije rond 2050 de negende economie ter wereld is. Begin 2011 was zij de vijftiende economie ter wereld. Het afgelopen decennia groeide de economie van Turkije op momenten even hard als de economie van China. Er zijn verschillende redenen waarom de economie zo snel groeit. De belangrijkste reden is dat er voor eerst in jaren sprake is van een stabiele regering die langer dan een jaar blijft zitten. Dat komt het zakenleven ten goede. Ook heeft Turkije geprofiteerd van de Irakoorlog. De Verenigde Staten hadden Turkije nodig en investeerden veel geld in het land. Het land vervult ook een brugfunctie tussen Azië en Europa

Lenen en sparen in Turkije

Turkije heeft ook een eigen munt, de Nieuwe Turkse Lira. Het land heeft de afgelopen jaren een groot deel van haar staatsschuld kunnen aflossen. Veel buitenlandse investeerders zijn er in geïnteresseerd om Turkse staatsobligaties te kopen. Ook zijn er veel Turkse Nederlanders die geld lenen in Turkije of sparen door geld op een spaarrekening te zetten bij een Turkse bank. Ook zijn er verschillende Turkse banken actief in Nederland.

Koop een huis & vraag een verblijfs-vergunning aan voor een jaar!

De Turkse overheid heeft besloten dat het mogelijk is een verblijfsvergunning van één jaar aan te vragen, als een buitenlander een woning koopt in Turkije.

Op donderdag 11 april 2013 is dit in de Turkse Staatscourant gepubliceerd.

Wat is het doel van de overheid?

Stimuleren van de verkoop van woningen aan buitenlanders

Buitenlanders kunnen langer in Turkije verblijven op basis van een verblijfsvergunning (1 jaar in plaats van het toeristenvisum van 90 dagen) Stimuleren van de vraag naar woningen in Turkije Er wordt op basis hiervan 10 miljard dollar aan verkopen per jaar verwacht